Om Skåne – En välbesökt turistort på sommaren

Skåne är ett av de 28 landskapen i Sverige, som är en mycket välbesökt och vanlig turistort på sommaren framförallt. Det är landskapet som ligger längst ner i Sverige och har ett nära läge med Danmark, då det endast är en bro över vattnet till grannlandet. Skåne är bland annat känt för sina fina, vackra, vita och långa stränder som sträcker sig längst den sydliga kusten av vårt avlånga land. Länet är även kända för sin platta yta, vilket är extremt stor skillnad jämfört med norra Sverige där det är mycket toppar och dalar. Det vill säga att de flesta delarna av Skåne är platt, och därav mycket åkrar. Med tanke på att Skåne dessutom ligger i den södra delen av Sverige så är det även varmast där och många växter växer bra i landskapet på de stora breda åkrarna. Många av de sädesslagen som säljs runt om i Sverige som exempelvis havregryn, har odlats i Skåne.

Litet till ytan, proppfullt av upplevelser

Som sagt så är Skåne ett populärt resmål för många barnfamiljer, framför allt på sommaren. Dock finns det inget nöjesfält som exempelvis Gröna Lund eller Liseberg som lockar, men trots det är det fullt av turister ändå. Det är extremt mysigt, framför allt på kusten och i de små städerna i landskapet. Det kryllar av hästgårdar som har tagit stort fäste i Skåne av någon anledning. Dessutom är de långa stränderna något unikt som Skåne är kända för då det är svårt att hitta liknande ständer på något annat ställe i Sverige. Det som är positivt i Skåne är att det inte är så långa avstånd mellan allt. Det är lätt och smidigt att ta sig runt. Att hyra cyklar är extremt populärt i Skåne då det inte är speciellt krävande med tanke på den platta marken, samt att det fina miljön gör att man helst inte brummar förbi den i en bil. Många slott, kaffestugor, modern arkitektur, kullerstensgator, museer, gästgiverier och trädgårdar finns bara bakom hörnet. Många som har som tradition att åka ner en eller två veckor till Skåne varje sommar brukar aldrig tröttna, det vill säga att det finns en anledning till att de inte byter semesterort. Det är på grund av att det alltid finns något nytt att se, hitta på och göra i Skåne. På Skånes västkust finns det ett unikt ställe som heter Nimis och är byggt av en man som hette samma namn i efternamn. Det är alltså ett stort plankbygge med torn, gångar och liknande som han endast har hämtat av plankor som drivit in till kanten via vattnet. Dit kommer många barnfamiljer och vistas en hel dag i det vackra vädret.

Öar att besöka

Utanför Skånes kust finns det även några populära öar som är sevärt att ta färgan ut till. Två exempel på dessa öar är Hallands Väderö och Ven. Dit går det färjor ofta och där kan man även ta in på vandrarhem. Det är populärt att hyra cyklar där och ta sig runt på det sättet.