Österlenvin – Vinprovningar och öppen vingård
Vad är Österlenvin?
Österlen, som är en av Sveriges populäraste semesterorter är även kalla Sveriges Provence, vilket är ett vinområde. Det fick ett gång att fundera på om det skulle gå att odla vin, det vill säga odla vindruvor, på Sveriges höga breddgrader. Dock är Österlen nästan så långt ner i Sverige som man kan komma, men trots det är det aningen för kallt och för långt upp på jordklotet rent generellt för att kunna odla vindruvor. Dock upptäckte gänget att man har tagit fram vinstockar för det här typen av klimat i Tyskland. Det ledde till att Claes Olsson och Thorsten Persson tillsammans startade vingården och företaget Österlenvin HB år 2002.
Under årens gång
Efter år 2002 har företaget planterathela 2500 vinstockar runt om den lilla byn Ekesåra som ligger på Österlen. Vingården är döpt efter byns namn, det vill säga Ekersåra Vingård. Ekersåra ligger ungefär 2 km från Sandhammaren, vilket är kända för sina vackra sandstränder. Med tanke på att avståndet inte är så långt ut dit så är det många turister som kommer dit på besök på vingården och ser hur det går till.
Första vinet
Med tanke på att vin inte är det snabbaste att få fram då druvorna först måste växa upp och mogna, för att vinet sedan ska ligga på lagring och jäsa. Det gör att processen blir väldigt lång. Först år 2010 fick Österlenvin fram sina två första rödviner, vid namn Per Ols Blanning och Per Ols Röa. Dessa viner såldes på systembolaget i Ystad, Tomelilla och Simrishamn vilket är de tre närmaste systembolags-butikerna från gården. Dock fortsatte de inte med de röda vinet utan år 2010 började de endast tillverka rosévinet vid namn Per Ols Råsa. Den flaska släpptes på systembolaget den 1 juli år 2011. Österlenvin började även göra vitt vin, dock lite senare. Deras flaska vid namn Per Ols Vida börjades göra 2014 men släpptes inte på systembolaget förrän sommaren året efter, det vill säga 2015. Namnen på vinerna är lite annorlunda, men Per Ols kommer ifrån de två uppstartarnas efternamn, vilket var Persson och Olsson. Sedan är de en skånsk stavning på namnet beroende på vilket typ av vin det är.
Vinprovningar och öppen vingård
Med tanke på att Österlen vin slog igenom, iallafall runt om i Skåne, var det många som ville komma och besöka gården och se hur allt går till. Dock var det inte endast skåningar som kom och ville se gården, utan även andra vinintresserade som mer vill kolla hur de gör för att tillverka vin på denna breddgrad. De ledde till att Österlenvin började starta upp så kallade öppna hus på vingården. Då kunde man komma under en hel dag mellan vissa håltider för att besöka gården och se hur allt går till men även prata med bland annat ägarna för att kunna ställa frågor. Dessutom anordnar de vinprovningar till vissa som vill testa deras olika viner. Dock måste det förbokas och man måste oftast kontakta vingården privat för att kunna få det bokat.